Ouder worden en je zorgverzekering

Vaak als je ouder wordt dan heb je andere zorg nodig maar hoe zit dat dan met jouw zorgverzekering? Gaat die vanzelf mee of moet jij daarin iets aanpassen? Krijg jij nog wel alles vergoed als je ouder wordt en meer zorg nodig hebt? Al deze vragen kunnen flink wat stress met zich meebrengen maar je hoeft niet bang te zijn want alles zal zich vanzelf wijzen.

Ouder worden en je zorgverzekeringWat gebeurt er met jouw zorgverzekering?

Iedereen die wordt ouder, dat is niet te voorkomen, maar dat brengt natuurlijk wel veel dingen met zich mee.

Ouder worden gaat vaak niet zonder klachten en jij zult daardoor misschien wel vaker de huisarts moeten bezoeken. Dan kom je misschien wel met de vraag te zitten of je niet te vaak gaat? Wordt dat wel vergoed door de zorgverzekering als je vaker gaat?

Op deze pagina proberen we hierover wat meer informatie mee te geven en jou van de nodige tips te voorzien om je eigen situatie zo goed mogelijk voor te bereiden en in ’t oog te houden.

Wat kost een zorgverzekering?

Een zorgverzekering kost niet bij iedere aanbieder hetzelfde, de ene is wat duurder dan een andere aanbieder. Als jij de goedkoopste wilt dan zul jij moeten kijken welke de goedkoopste is, dit kun je heel eenvoudig doen door zorgverzekering vergelijken. Als jij daarbij ook nog een aanvullend pakket nodig hebt dan is het belangrijk dat je goed bekijkt welke jou de nodige vergoeding zal gaan geven. Jij voorkomt daarmee dat jij hoge kosten krijgt waar je dan zelf voor op moet draaien.

Waar kun je een zorgverzekering vergelijken?

Een zorgverzekering vergelijken kun je online doen, daar kun jij ze naast elkaar zetten zodat jij alles kunt overwegen. Er zijn zelfs sites waar jij speciaal naartoe kunt om een zorgverzekering te bekijken en te vergelijken als jij interesse hebt. Jij kunt dan zelf kijken welke jou het beste lijkt en waarvan jij denkt dat die jou zorg het beste zal vergoeden. Je wilt niet dat je er te laat achter komt dat je niet goed bent verzekerd.

Wat voor aanvullend pakket heb je nodig?

Je kunt zelf kijken welk aanvullend pakket je nodig hebt, als je vaak naar de tandarts of de fysiotherapeut moet dan kun je daar een aanvullend pakket voor aanvragen. Er wordt dan een deel vergoed waardoor jij niet voor de hoogste kosten op zult draaien of ervan zult schrikken als er toch wat gebeurt. Het heet natuurlijk een aanvullende verzekering, het is dus iets wat buiten het basispakket zal vallen. Zorg dat je precies weet wat er dan wel verzekerd wordt en wat je ervan kunt verwachten.

ouderen zorgverzekering

Wat wordt er vanuit het basispakket vergoed?

Vanuit het basispakket wordt er al heel erg veel vergoed, denk dan aan een bezoek aan de huisarts of als jij een keer naar het ziekenhuis toe moet. Ook als jij bloed moet prikken of medicijnen nodig hebt valt dat meestal onder de basisvergoeding. Jij hoeft dus niet bang te zijn dat als jij een keer naar de huisarts moet dat jij gelijk daarvoor moet betalen, dat wordt allemaal gewoon vergoed namelijk.

Zorg dat het duidelijk is voor je

Het is belangrijk dat je precies weet wat je van de zorgverzekering kunt verwachten. Als jij dat weet dan kun jij dus ook geen onverwachte rekeningen krijgen, jij weet dan dus precies waar je wel heen kunt en waar je niet heen kunt gaan zonder dat het wordt vergoed. Als jij niet aanvullend verzekerd bent dan wordt de fysiotherapie niet vergoed, maar als jij wel aanvullend verzekerd bent dan kun jij wel naar de fysiotherapie. Wel tot op zekere hoogte want niet alles wordt vergoed, tot aan een bepaald bedrag kun jij er gebruik van maken.

Stel je vragen bij twijfel

Bij twijfel is het wel belangrijk dat je de vragen stelt die je beantwoord wilt hebben. Het zou zonde zijn als jij de vraag niet stelt en daardoor iets niet vergoed krijgt wat je wel heel dringend nodig hebt. Jij moet dan weer een heel jaar wachten voordat je het aan kunt vragen en dat zou heel erg zonde zijn. Zorg er dus voor dat je weet wat je moet doen en dat het goed geregeld is voordat het nieuwe jaar ingaat. Je kan een expert of een makelaar contacteren, of je kan natuurlijk je vraag ook stellen bij een online expert als Wladimirov.

Vraag hem op tijd aan

Het is heel erg belangrijk dat jij het op tijd aanvraagt, dan wordt daarmee bedoeld als jij wilt overstappen of als je de aanvullende verzekering wilt. Als jij daarmee te laat bent dan moet jij namelijk weer een heel jaar wachten en dat zou zonde zijn. Als jij de hulp nodig hebt dan wil je die wel zo snel mogelijk en dan wil je niet nog een jaar hoeven wachten. Zoek daarom op tijd uit wat je nodig hebt en vraag hem dan ook nog eens op tijd aan zodat het rond is voor het nieuwe jaar.

Zorgverzekering is verplicht om te hebben

Je bent in Nederland verplicht om verzekerd te zijn, dat is dan de basisverzekering. Jij hoeft dus niet bang te zijn dat je zonder zorgverzekering komt te zitten, want die heb je altijd. Dat betekent dus ook dat jij niet voor torenhoge rekening op zult komen te draaien als jij een keer naar de dokter of het ziekenhuis toe moet. Jij kunt daarheen gaan en er zeker van zijn dat de rekening vergoed wordt zonder dat jij hem thuis krijgt.

Geef het door als er iets veranderd

Het is belangrijk dat je het doorgeeft aan de zorgverzekering als er iets veranderd in jouw situatie. Dit kan iets simpels zijn als een verhuizing, maar het is wel de bedoeling dat jij de zorgverzekering op de hoogte stelt daarvan. Zo kan er nooit een fout worden gemaakt of post verkeerd worden bezorgd doordat je geen verhuizing hebt doorgegeven.

Controleer de polis goed

Je krijgt ieder jaar weer opnieuw een polis brief en een nieuw pasje. Controleer het beide goed zodat je er zeker van bent dat jij de goede verzekering hebt en dat je overal kunt aantonen dat je bent verzekerd. Neem je pasje altijd mee zodat als jij ergens bent en zorg nodig hebt jij snel en makkelijk kunt laten zien dat je bent verzekerd en met wie hen contact op kunnen nemen voor de rekening.